Jerihonsko bdenje – podrobnejše

Biblično ozadje

Izraelcem – Božjemu izvoljenemu ljudstvu, je Bog obljubil rešitev iz suženjstva v Egiptu in izročitev v last obljubljene dežele. Končen prihod je bil izpolnjen šele pod vodstvom Mojzesovega naslednika Jozueta.

Božja obljuba (Joz 1,3) : Vsak kraj, kjer bo hodilo stopalo vaših nog, vam dajem, kakor sem govoril Mojzesu. Vaše ozemlje bodi od te puščave in Libanona do velike reke, reke Evfrata, čez vso hetejsko deželo do Vélikega morja, kjer zahaja sonce.”

V naseljevanju  obljubljene dežele pa so se Izraelci srečali z mestom Jeriha, ki se je zaprlo vase in se ni želelo predati. Bilo je znano po izredno močnem obrambnem zidovju, v človeških očeh neuničljivem.

Gospod je tukaj dokazal moč svojega odloka – Izraelcem je naročil sedem dnevni potek obreda, sam pa je RAZRUŠIL OBZIDJE Jerihe, BREZ DA BI SE GA DOTAKNILE ČLOVEŠKE ROKE!

To je tudi temeljna misel naših Jerihonskih bdenj: naslanjamo se na Božjo izvršitev milostno razodetih namenov !

www povezava na svetopisemski odlomek

Božja pobuda k izvedbi

Duhovne temelje Jerihonskega bdenja imamo v dogodkih vezanih na Jozueta:

  1. Gospodov klic: klic Jozuetu, da bo dokončal prihod Izraelcev v obljubljeno deželo (Joz 1,1)
  1. opredeljeni milostni darovi: obljubljena dežela z natančno opredeljenimi mejami (Joz 1,4)
  1. premagovanje ovir pri prejemanju darov: Jerihonski obred (Joz 6,1-21)

Skupina slovenskih katoliških vernikov smo podobno v tem preseku časa začutili (1), da Gospod želi podariti določene milostne darove okrog katerih pa so vidno ali manj vidno vezane težave (2) in je obred Jerihonskega bdenja Gospodu priljubljen pri razreševanju težav (3).

Želimo si, da bi bilo Jerihonsko bdenje  izraz svobodnega delovanja milosti – čim več Božjega in čim manj človeško samovoljnega! Gospodu slava!

Zgodovina Jerihonskih bdenj

Idejni začetnik Jerihonskih bdenj je poljski duhovnik Anatol Kaszczuk (Kaščuk,1912 – 2005), goreč častilec Matere Božje, ki je organiziral prvo bdenje v poljskem Marijinem svetišču Jasna Gora (1.-7. maj 1979) z namenom uspešnega obiska papeža Janeza Pavla II. v tedanjo komunistično državo Poljsko. Obisk se je dobro iztekel v proticerkveno nastrojenem režimu. Kasneje so se po Poljski zvrstila številčna bdenja za različne namene.

Po svetu se podobno izvajajo tovrstna bdenja, vendar z različno strukturo obreda.

Na hrvaškem že nekaj let redno izvajajo Jerihonska bdenja. Predstavnik p. Marko Glogović opaža znatne milostne posege kjerkoli je bila opravljena izvedba. Kot poznavatelj je trdnega mnenja: “…ko vse odpove, je to zadnji in najmočnejši obred obračanja na Božje usmiljenje in pomoč.”

p. Marko rad poudarja, da so bdenja močno osnovana na Marijini priprošnji.

»Dajte mi vojsko, ki bo molila rožni venec in osvojil bom ves svet.« – bl. papež Pij IX.

Ravno zaradi marijanske razsežnosti se za nebeškega zaščitnika Jerihonskega bdenja omenja sv. Janeza Pavla II.